Restriksjoner for MC i Europa

Dessverre innføres det stadig nye begrensninger for motorsyklister i Europa. De fleste av disse begrensningene er knyttet til støy. Noen land har også andre, sære regler eller anbefalinger. Vi har forsøkt å samle noen av disse restriksjonene. Dette er på ingen måte en komplett liste, og kan inneholde feil eller mangler. Husk å sjekke reglene i landene du skal reise til før du reiser.

Belgia

Refleksvest må medbringes i tilfelle uforutsett stans. Alle førere og passasjerer på motorsykkel er pålagt å bruke heldekkende beskyttelsesutstyr. (Hjelm, hansker, sko, bukse og jakke.)

Danmark

I Danmark er det ikke bompenger. Verdt å merke seg at det danske politiet har anledning til å beslaglegge og selge kjøretøyet til førere som blir målt til en hastighet over 200km/t eller det dobbelte av fartsgrensen.

Frankrike

I Frankrike er det ikke tillatt med utstyr som kan avsløre trafikkontroller. Dette gjelder både «detektorer», GPS eller andre «dingser» som kan avslører hvor myndighetene har automatisk eller manuell kontroll. Det kan derfor være lurt å fjerne fotobokser i frankrike fra GPS’en og pakke bort mobilen under kjøring i Frankrike. Ørepropper med lyd er heller ikke tillatt, men intercom med høyttalere er lovlig å bruke.

Både fører og passasjer må ha CE-merket hjelm og CE-merkete hansker på under kjøring. Fransk lov påbyr lett synlige klistremerker på hjelmen, med en viss størrelse. Det er imidlertid litt uklart om dette bare gjelder for nye hjelmer og om det gjelder for utlendinger.

Refleksvest og førstehjelpsutstyr må medbringes. Det finnes også et pålegg om å medbringe godkjent utstyr for å måle promille, men dette følges etter sigende ikke opp av myndighetene med reaksjoner.

De største byene i Frankrike har strenge restriksjoner for støy og utslipp, med ulike soner. For å vise at ditt kjøretøy er tillatt innenfor disse sonene må du ha et klistremerke, kalt Crit’Air. Dette kan kjøpes på nett før avreise.

Kjøring mellom bilene er ikke tillatt, med unntak av noen prøvestrekninger i Paris og de største byene.

De fleste motorveier i Frankrike opereres av private selskaper, og finansieres gjennom bompenger. Motorsykler må også betale, på lik linje med bil. Det er en egen takst for MC. For å være være sikker på at du betaler riktig takst kan det være lurt å kjøre på en betjent stasjon. Ved siden av de bompengefinasierte motorveiene går det ofte flotte hovedveier, som kan være både hyggeligere og mer spennende med motorsykkel.

Italia

Italia har på den berømte Sella-runden i Dolomittene innført restriksjoner på antall kjøretøy som kan benytte strekningen i løpet av et døgn. Disse restriksjonene gjelder for alle motoriserte kjøretøy. Det vil bli solgt billetter på nett til et forhåndsbestemt antall. Uten billett vil du bli avvist på vei inn til området. Tiltaket innføres fra 2024.

De fleste store byene i Italia har strenge begrensninger for kjøring i sentrum av byen, såkalt Zona a Traffico Limitato (ZTL). Disse er godt skiltet. All uautorisert kjøring innenfor ZTL-sonene bli bøtelagt med automatisk trafikkontroll. Bøtene er ofte i størrelsesorden 80 til 300 EUR. Dersom du skal bo på et hotell innenfor en ZTL kan det være lurt å kontakte hotellet på forhånd, slik at du får tillatelse til å kjøre inn i sonen.

 

Nederland

Myndighetene i Nederland har innført egen aldersgrense for førerkort klasse A1 på 18 år. På forespørsel fra et medlem har NMCU undersøkt med nederlandske myndigheter, som opplyser at et norsk førerkort i klasse A1 er gyldig i nederland, selv om innehaveren er under 18 år. Norske ungdommer kan derfor lovlig kjøre i Nederland med sin lett motorsykkel og norsk førerkort.

Spania

I Pyrineene er nasjonalparkene stengt for all kjøring med motorsykkel, unntatt elektrisk MC. Forbudet gjelder i hovedsak fjellområdene rundt Andorra, som ligger i nasjonalparken Altos Pyrenees i Lerida, Cataluña. Følgende byer og områder dekkes av forbudet:

Alins, Alt Àneu, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, La Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llavorsí, Montferrer i Castellbò, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia, Vall de Cardós og Les Valls de Valira.

Storbritannia

Husk at Storbritannia ikke er en del av EU eller Schengen-samarbeidet. Dette innebærer at du som normann trenger gyldig pass for innreise. Til forskjell fra EU-landene holder det ikke med gyldig legitimasjon eller nasjonalt ID-kort.

Sveits

I Sveits slås det hardt ned på støy. Originalt eksosanlegg eller tilvarende er derfor anbefalt. Personvernet står sterkt i Sveits. Det er derfor strenge regler for bruk av kamera under kjøring. 

For å benytte motorveinettet og enkelte andre hovedveier i Sveits må du betale en avgift. Avgiften gjelder for hele året, uavhengig av hvor lang tid du planlegger å oppholde deg i landet. Du må kjøpe et klistremerke (Vignette), som festes på motorsykkelen under hele oppholdet. Merket får du kjøpt på tollstasjonen på vei inn i landet eller på nett. Vignetten koster i 2023 40 CHF, som tilsvarer ca. 475 NOK.

Sverige

Ingen bompenger for motorsyklister, bortsett fra Øresundsbroen fra Sverige til Danmark. Motorsyklister har tilgang til kollektivfelt enkelte steder i Stockholm, men hovesaklig ikke. Følg skilting!

Tyskland

I Tyskland er mange veier stengt helt eller delvis for kjøring med motorsykkel. Noen av veiene er stengt på bestemte dager eller tider på døgnet, mens andre er helt stengt for MC-kjøring.

Det kan derfor være lurt å sjekke kartet og ta hensyn til de stengte veistrekningene når du planlegger årets motorsykkeltur i Europa. Du kan lese mer hos vår søsterorganisasjon BVDM, hos Tourenfahrer magazin, eller FEMA.  

Kjøring mellom bilene i kø er ikke tillatt i Tyskland. Alle kjøretøy er pålagt å medbringe refleksvest i tilfelle stans, i tillegg til førstehjelpsutstyr. 

Dersom du bruker briller eller kontaktlinser er du pålagt å ha med et ekstra par briller.

Kjøring mellom bilene i kø er generelt ikke tillatt i Tyskland.

Tyskland har ikke bompenger for motorsyklister. 

Østerrike

I Østerrike (Tirol) er det innført strenge restriksjoner for støy. Målingene gjøres mens motorsykkelen står stille, såkalt standstøy. Grensen er satt på 95dB, som er langt under det mange typegodkjente motorsykler leveres med. 

Se moto-db.eu for en komplett liste over motorsykler som ikke vil kunne bruke veinettet i Tirol lovlig.

Hjelmkamera er ikke tillatt i Østerrike. Førstehjelpsutstyr er påkrevd på motorsykkelen. 

Gjennom en prøveordning er det tillatt å kjøre motorsykkel i kollektivfelt på enkelte strekninger rundt Wien.

For å kjøre på motorveier og store deler av hovedveinettet kreves en avgift. Denne betales ved å kjøpe et klistremerke (Vignette) som festes godt synlig på sykkelen. Merket fås kjøpt ved de fleste tollstasjoner på vei inn i landet, eller som digitalt merke på nett eller på App. På grunn av kjøpsloven i Østerrike vil ikke digitale merker bli gyldige før etter 18 dager.

Avgift for MC kan i 2023 kjøpes for 10 dager (5,80 EUR), 2 måneder (14,50 EUR) eller ett år (38,20 EUR).

 

En mer detaljert oversikt over regler i ulike land kan du finne hos FEMA. Listen oppdateres.