Sjekk at du er riktig skodd for høsten

Med høsten kommer dessverre også en våtere og kaldere værtype som stiller større krav til oss som motorsyklister og at dekkene er i orden. Dermed er tiden inne for å ta en ekstra sjekk på dekkene dine. Har de riktig mønsterdybde og lufttrykk? Hvor gamle er de?

Kjøretøyforskriften stiller samme krav til mønsterdybde for motorsykkel som for bil, med 1,6 mm. Dette er et absolutt minimumskrav, og det kan være lurt å skifte ut dekkene i god tid før de når minstekravet. De fleste dekk har en liten «forhøyning» i gummien mellom rillene i dekket. Denne markerer når dekkmønsteret har nådd minstekravet. Med lite mønster i forringes dekkenes evne til å drenere vann betraktelig. Dermed øker også faren for at dekket flyter på overflaten, såkalt vannplaning.

Riktig lufttrykk er også avgjørende for godt veigrep. Hva som er riktig lufttrykk vil variere med vekt på sykkelen og temperatur. Kjører du med passasjer eller mye bagasje kan det være lurt å øke trykket litt. Du finner riktig lufttrykk i håndboken til din MC.

Motorsykkeldekk forringes også med årene, og blir hardere i gummiblandingen. Det kan derfor være lurt å sjekke hvor gamle dekkene er, om det er lenge siden du byttet sist. Du finner når dekkene ble produsert på siden av dekket. Er du usikker kan det være lurt å ta turen til ditt lokale verksted.

Se flere tips om dekk og vedlikehold hos NMCF.