1 av 2 stoler ikke på andre bilister

Norstat har på vegne av Frende forsikring gjennomført en undersøkelse blant norske trafikanter. Denne viser at halvparten av trafikantene ikke føler seg trygge på andres kjøreferdigheter.

Dette irriterer bilistene mest
Nordmenn er også spurt om hva de irriterer seg over ved andre bilister.

– Det er feil bruk av blinklys, feil i rundkjøringer, mobilbruk i bil og brudd på fartsgrensene som går igjen hos flest, sier Ytre-Hauge.

Skaper farlige situasjoner
Disse henger tydelig sammen med potensielt farlige situasjoner på veiene.

– Vi ser andre på veien som driver med farlige forbikjøringer, som ikke blinker før de svinger, som uten forvarsel kjører ut fra rundkjøringer, som ligger langt over fartsgrensen eller som ser på mobilen mens de kjører. Alt er med på å forme inntrykket vårt av andre bilister, sier Ytre-Hauge. 

Mange møteulykker til nå i år
Ved inngangen til august hadde 67 mennesker mistet livet på norske veier, viser tall fra Statens Vegvesen. Det er to flere enn samme periode i fjor. Nesten halvparten var møteulykker.

– Det viser hvor viktig det er at alle har full oppmerksomhet på det som foregår på veien foran seg. Møteulykker er ofte et resultat av manglende oppmerksomhet fra en av partene. Vi har en nullvisjon i Norge og både denne og forrige sommer har hatt høye dødstall, sier fagsjefen i Frende.

Holdningene dine påvirker andre
Han oppfordrer alle til å huske på at det viktigste er å komme trygt hjem.

– Du sparer lite på den ekstra forbikjøringen og du må alltid kjøre inn til siden og stoppe helt opp hvis du skal skifte radiokanal, ta en telefon eller lese en tekstmelding. Hvis alle tar ansvar for sin egen kjøring, vil det smitte over på andre. Og da vil vi også på sikt stole mer på de mange vi deler veiene med, sier Ytre-Hauge.

– Ta ansvar og ta hensyn
For høy fart, feil fokus eller ruskjøring er ofte årsaken til stygge ulykker på norske veier.

– Alle må ta ansvar og ta hensyn. Reglene er der for en grunn og de skal ikke tøyes eller brytes, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.