Viktig å tenke på ved midlertidig avregistrering av MC

Viktig å tenke på før du avregistrerer MC

Viktig å tenke på før du avregistrerer MC

Mange velger å midlertidig avregistrere motorsykkelen og pause forsikringen når den skal lagres for sesongen. Vår samarbeidspartner, Tryg Forsikring, gir deg noen gode råd til hva du bør tenke på ved midlertidig avregistrering.


Høsten 2022 lanserte Statens Vegvesen en digital løsning for av- og påregistrering av kjøretøy. Løsningen gjør at du kan avregistrere motorsykkelen din selv på nett. Det kan være fristende å spare penger på å avregistrere og pause forsikringen, men er det egentlig så lurt? Vi har tatt en prat med produktsjef på motor i Tryg Forsikring, Øyvind Stople, for å høre litt hva man bør tenke på når motorsykkelen skal midlertidig avregistreres.

Hva skjer når du avregistrerer motorsykkelen din
Når du avregistrerer en motorsykkel som er forsikret hos Tryg, får vi en melding fra Statens Vegvesen. Da blir ansvar, fører- og passasjerulykke og Trafikkforsikringsavgift til Staten automatisk slettet. Øvrige dekninger som kasko eller delkasko beholdes inntil vi får beskjed fra kunde om å ta dem ut.

– Velger du likevel å avslutte alle forsikringer i månedene du ikke bruker motorsykkelen din, er det viktig å være klar over risikoen man tar. Oppstår det for eksempel tyveri, brann, hærverk eller naturskade kan det fort bli svært kostbart, sier Stople.

Skader kan skje selv når motorsykkelen står lagret
Mange ønsker gjerne å spare penger ved å pause forsikringen og midlertidig avregistrere motorsykkelen i vintersesongen. Det kan være greit å vite at prisen på forsikringen er basert på sesong, der mesteparten av totalprisen gjelder for sommersesongen. Derfor er det ikke sikkert du sparer like mye som forventet. Tryg anbefaler å ha forsikringen hele året, ettersom skader kan skje selv når motorsykkelen er satt bort. I tillegg kan du unngå prisøkning og konsekvenser ved eventuelle skader.

Viktig å tenke på ved avregistrering av MC

Dersom du midlertidig avregistrere motorsykkelen, må du huske å påregistrere den, understreker Stople. Dette skal gjøres før motorsykkelen tas i bruk, ettersom det er ulovlig å kjøre med et avregistrert kjøretøy.

– Vi anbefaler at kjennemerket tas av motorsykkelen og lagres på egnet sted slik at ingen ubevisst bruker den, sier Stople.

Her er en oppsummering av hva du bør tenke på ved avregistrering av motorsykkel:

  • Det er ikke lovlig å bruke motorsykkelen når den er avregistrert.
  • Motorsykkelen må plasseres på et forsvarlig sted.
  • Bilansvar gjelder også for avregistrerte kjøretøy. Motorsykkelen bør av den grunn ikke hensettes på et sted hvor den kan forårsake skade.
  • Den kan ikke parkeres på gate eller vei, plass eller andre steder som er tilgjengelig for folk flest.
  • Alle som avregistrerer motorsykkel sin, må informere andre som også har tilgang på kjøretøyet, at den er avregistrert og ikke kan brukes.
  • Når motorsykkelen skal tas i bruk må man:
    1 – bestille ny forsikring, deretter
    2 – påregistrere motorsykkelen igjen. Forsikringen er ikke gyldig før motorsykkelen også er påregistrert hos Statens Vegvesen.


Les mer om avregistrering av kjøretøy her