BMW: Ny kardang hver 60 000 km – gratis!

Det er en kjent sak at BMW har slitt med kardangene sine de siste årene. Det finnes mange historier der ute om motorsyklister som har fått turene sine avbrutt eller ødelagt av havarerte kardanger. Problemene er i følge BMW særlig framtredende på GS-modellene (som har lengre fjærvandring og gjerne kjøres på mer ujevnt underlag) og «myndighets-modellene» – les: politisykler o.l. (som brukes mye mer intensivt).

Nå tar BMW affære, og det med et tilbud av de sjeldne: Eiere av vannavkjølte R1200 og R1250 fra modellår 2013 til og med 2023 kan nå få byttet kardangen (les: drivakselen) kostnadsfritt hver 60 000 km. Garantien følger sykkelen så lenge den er i bruk. Det spiller ingen rolle hvem som eier den, eller hvor mange ganger kardangen (les: drivakselen) har vært byttet: Hver 60 000 km kan man bare kjøre innom et BMW-verksted og få hele saken byttet.

BMW har valgt å la garantien gjelde både GS, R, RS og RT utgavene, selv om problemene som nevnt først og fremst har vært knyttet til GSene og de såkalte «myndighetsmodellene».

Luftkjølte boksere fra før 2013, samt R9T-modellene omfattes ikke av garantien, men her har man heller ikke sett de samme problemene som på de nyere (og sterkere) maskinene.

BMWs kardang-garanti omfatter ca 700 000 motorsykler over hele verden

For den nye 1300-serien som lanseres som 2024-modeller anbefales det å bytte kardang (les: drivaksel) hver 80 000 km. Men her må kunden betale selv. Et slikt kardangbytte kan koste ca 1000 Euro, litt avhengig av timeprisen på verkstedet (BMW  estimerer at et kardangsbytte tar 50 minutter). Selve kardangen (les: drivakselene) til en 1300 GS koster p.t. drøyt 800 Euro som reservedel (i Tyskland).

Kunngjøringen fra BMW vil garantert blåse nytt liv i debattene om kjede vs kardang, så her finnes det mye godt diskusjonsstoff for de kommende vintermånedene. Kardang-entusiastene vil nok vise til at 10-12000 kroner for bytte av drivaksel hver 80 000 km ikke er vesentlig forskjellig fra et 2-3000 kroners kjede/drev-bytte som kan inntreffe både 3 og 4 ganger i løpet av de samme 80 000 kilometerne. Kjede-folket kan på sin side konstatere at selv BMW nå definerer kardangen (les: drivakselen) som en slitedel, og ikke bare som en reservedel, slik det har vært hittil.

NMCU presiserer:

I en tidligere utgave av denne artikkelen ble ordboksdefinisjonen av «kardang» lagt til grunn. En kardang er i følge ordboka enten en kobling mellom to aksler som danner varierende vinkel med hverandre (også kalt «universalledd») eller en mellomaksel mellom girkasse og bakaksel.

Etter at artikkelen ble publisert har vi blitt informert om at enkelte har oppfattet «kardang» som en betegnelse på hele sekundæroverføringen, fra universalleddet via drivaksel til og med hele vinkeldrevet på bakakselen. Det er ikke korrekt, men for å unngå videre misforståelser er artikkelen nå presisert på dette punktet