Alle reiseforsikringer er ikke like

Reiseforsikring

I august skulle fire NMCU-medlemmer på MC-tur til Alpene. For å spare tid (og dekk) hadde de booket tur med «Autozug» fra Hamburg til Lørrach.

Våre fire venner ankom Hamburg Altona i god tid før avreise, som var kl 22:30 på kvelden. De fikk tidlig beskjed om at avgangen kunne bli noe forsinket, men var slett ikke forberedt på at hele reisen skulle bli avlyst! Men det ble den. Kl 22:20 kom det melding om at det ikke ville bli noe tog til Lørrach i det hele tatt, «verken i dag, i morgen eller over-i-morgen».

Så da ble det hotell i Hamburg i stedet, og 1200 km på Autobahn og Bundesstrasser de neste to dagene for å «innhente reiseruten» som det heter i forsikringsvilkårene. For våre fire venner hadde jo reiseforsikring som dekket slike uforutsette hendelser! Trodde de.

Da de var vel hjemme igjen ble det laget et oppsett over ekstrakostnadene som avlysningen medførte. Det var bensin og mat, to ekstra hotellovernattinger og betaling for et hotell som ikke ble brukt (men som ble avbestilt mindre enn 24 timer før ankomst). Det hele beløp seg til 5976 kroner pr hode, nøye dokumentert og forklart.

Tilfeldighetene ville at de fire hadde reiseforsikring i fire ulike selskap. Så det var fire forskjellige forsikringsvilkår (det med liten skrift) ute og gikk, og selvsagt også fire forskjellige saksbehandlere. Men at oppgjørene skulle bli så ulike var likevel helt uventet.

For slik ble kravet på 5976 kroner behandlet:

  • Gouda                          Kr 5 475
  • IF (Europeiske)           Kr 4 833
  • Eika forsikring             Kr 4 477
  • KLP Skadeforsikring  Kr    873

Alle fire selskap gjorde fratrekk for maten som ble spist i forbindelse med «innhentingen». Og det var nok riktig, for mat må man jo ha uansett.  Men derfra og inn ble kravet vurdert helt ulikt. Vi skal ikke gå i detaljer, men som det framgår av tabellen over er det virkelig sant, som det ble sagt i reklamen for noen år siden: «En forsikring har to priser; en før, og en etter skade». I dette tilfellet var utbetalingen fra Gouda godt og vel 6 ganger høyere enn utbetalingen fra KLP! For krav som altså var 100% identiske.

Vi anbefaler våre medlemmer å sjekke både pris og vilkår for sine reiseforsikringer før neste reise!